Inside Ruifbal: Het enige ruifbalrestaurant ter wereld

4
Ruffles Restaurant – Met op het bord ‘Raffles Restaurant’

In Basseterre, de hoofdstad van het Noord-Amerikaanse Saint Kitts en Nevis, vind je het enige ruifbal-restaurant ter wereld: “Ruffles Restaurant”. De echte ruifbalfan geniet daar in een bijzonder interieur van gerechten als mul-koeskoes, Armeense ruifkluifkip en de klassieker: ruifbrij. En ja, dat is wat je denkt dat het is: gemalen en gekookte ruif met boekweitmeel en rommelkruid op roggebrood met flink veel stroop. Van oorsprong natuurlijk een echt Hollands gerecht, maar de Amerikanen blijken er ook al decennia dol op.

Als toerist ben je niet echt in Ruffles Restaurant geweest als je geen “Ruffle Barf” geproefd hebt. Tip: bestel er een halve liter Yemane bij. Deze wijn uit Eritrea wordt al bijna dertig jaar gemaakt door wijnboer Nebay Fesahaye die we natuurlijk nog kennen als topscorer voor Eritrea in 1969. Na de nooit opgehelderde aanslag op zijn leven, die hij ternauwernood overleefde, maar die wel het einde van zijn ruifbalcarrière betekende, stortte hij zich op de wijnbouw en maakte het vinden van ‘de perfecte compagnon’ voor ruifbrij tot zijn levensdoel. Oordeel zelf maar of hij daarin is geslaagd als je een keer in de buurt van Basseterre bent!

Rackball
Hoewel de officiële naam van ruifbal in het Engels natuurlijk ‘rackball’ is, is ‘Ruffles’ geen vreemde naam voor een ruifbalrestaurant in Saint Kitts en Nevis. Het ruifballen kwam oorspronkelijk Saint Kitts binnenwaaien vanaf de bovenwindse eilanden, alwaar de koloniale machten destijds buitengewoon fier waren op het Nederlands. De officiële taal op Saint Kitts en Nevis mag dan Engels zijn, de ruifbalsport op de eilandengroep kent nog altijd veel Nederlandstalige invloeden. Er wordt aldaar dan ook nog altijd gesproken over Ruffles, in plaats van over rackball.

Mocht je het restaurant niet kunnen vinden: op de gevel staat door een domme fout al jaren ‘Raffles Restaurant’ te lezen. Zie bijgevoegd plaatje.

Update
Overgeheveld uit de comments: een reactie van vriend van de site en oud-ruifbalscheidsrechter Cuyahoga

Ook nog een leuk weetje trouwens over Saint Kitts is dat toenmalig Kayak-bassist Peter Scherpenzeel er in 1977 op vakantie was en daar kennis maakte met Ruffles-legende Margaret Mardenbrough, de halfdiep van Tabernacle Gecko’s, en voor haar het nummer Ruffles Queen schreef, wat door Ad Visser van Toppop verbasterd werd tot Ruthless Queen, omdat hij teveel coke uit de navel van Penny de Jager had gesnoven.
Onvergetelijk is de herinnering aan Mardenbrough toen zij eind 1979 in Assen was voor de Intercontinental games en als achtergrondzangeres een gastoptreden deed bij een concert in Bovensmilde. Ruifen als een hazelaar, en een stem als een flamingo, dat was Margaret Mardenbrough, Ruffles Queen of Saint Kitts en Nevis.

2 gedachten over “Inside Ruifbal: Het enige ruifbalrestaurant ter wereld”

  1. Ook nog een leuk weetje trouwens over Saint Kitts is dat toenmalig Kayak-bassist, Peter Scherpenzeel er in 1977 op vakantie was en daar kennis maakte met Ruffles-legende Margaret Mardenbrough, de halfdiep van Tabernacle Gecko’s, en voor haar het nummer Ruffles Queen schreef, wat door Ad Visser van Toppop verbasterd werd tot Ruthless Queen, omdat hij teveel coke uit de navel van Penny de Jager had gesnoven.
    Onvergetelijk is de herinnering aan Mardenbrough toen zij eind 1979 in Assen was voor de Intercontinental games en als achtergrondzangeres een gastoptreden deed bij een concert in Bovensmilde.
    Ruifen als een hazelaar, en een stem als een flamingo, dat was Margaret Mardenbrough, Ruffles Queen of Saint Kitts en Nevis.

    1. Wat leuk dat je aan die gebeurtenis refereert! In de regio Bovensmilde wordt dit memorabele feit jaarlijks herdacht. Vanwege de steeds maar groeiende belangstelling voor dit evenement is er onlangs een werkgroep ingesteld die moest onderzoeken of het TT Circuit enigszins zou kunnen worden verplaatst om een nieuw op te richten European Rackball Academy te kunnen huisvesten. De plannen zijn inmiddels behoorlijk concreet! De daarmee gemoeide investering van naar verwachting ongeveer 40 miljoen euro zou een meervoudig effect moeten kunnen hebben. Een enorme boost natuurlijk voor onze mondiale positie in het internationale Ruifbal, maar ook de TT van Assen zou daarmee wat meer bekendheid kunnen verwerven. Er is echter nog méér! Ruifbal en hedendaagse muziek zijn natuurlijk al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden. Daarom zal het complex ook zodanig worden ingericht (een knáp staaltje design en enginering!) dat zowel indoor als buiten concerten kunnen worden georganiseerd met een capaciteit van ongeveer 73.487 bezoekers! Binnenkort zal Tijm de primeur hebben voor wat betreft de naam van deze concertzaal/locatie: Mardenbrough Music Mall! Rondom de onthulling van deze naam zullen festiviteiten worden georganiseerd van internationale omvang. Hoogtepunt van de dag zal een ruifbal demonstratie worden van het eliteteam van Gjógv tegen de Maabaidhoo Monsters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *