Oranjeruivers verliezen eerste wedstrijd van Åland

vancoevordenDe ruivers van Oranje hebben hun eerste wedstrijd op het EK verloren van Åland met 2-4-1/3 terts. In een van beide kanten nerveuze en soms gemene wedstrijd, hielden de Ålanders hun hoofd het koelst en wisten hun dode ruifmomenten wél om te zetten in conversies, waar de Nederlanders telkens met lege handen terug konden naar hun plek achter de 23-meterlijn.

Panisch
De eerste eenenveertig en een halve minuut waren nerveus, op het panische af. De flegmatieke halfbinnen Harry Brokken was opnieuw, net als in de voorbereiding, totaal onzichtbaar. Buitenspits Peter Vandermeersch ontdook zijn verantwoordelijkheid door elke pass demonstratief langs zich heen te laten ruiven, zijn medespelers daarbij verwijtende blikken werpend.

Ook aangewezen ruifman Roel Gupjes kon het tij niet keren. Na anderhalve minuut liet hij zich wisselen vanwege zijn al maanden slepende galblaasblessure. Diens vervanger, Jochem Hitler, was in elk geval bereid om enige passie en werklust aan de dag te leggen, maar hij kon twee minuten later na een buitensporig harde overtreding op de polsen van de Ålandse ruifman Stieg Larsson ook het veld verlaten. De audioreferee hoefde de tapes niet vaak terug te luisteren o te constateren dat hier excessief geweld was gebruikt. De doorgaans zo netjes ruivende Hitler wacht waarschijnlijk een schorsing die hem de hele poulefase op de tribune zal houden.

Debacle
Nederland stond dus al vanaf de vierde minuut met een man minder. De geel-blauw-rode formatie van Åland had vervolgens geen moeite om de Nederlandse defensie van het kastje naar de ruif te sturen. De vraag was niet óf, maar wanneer de ploeg van Van Coevorden zou bezwijken onder de Scandinavische druk. Dat was in het zesde bedrijf. De ene terts na de andere conversie. Het debacle was compleet toen achtervanger Paul Potappel te laconiek omsprong met de zogeheten ‘vrije ruif’. Potappel schoof de ruif zonder te kijken zomaar achter zijn eigen ruifpalen, waardoor Åland zonder ruifcontact weer een kwart terts kon bijschrijven.

Oranje kon geen moment aanspraak maken op de overwinning, al dacht bondscoach Patrick van Coevorden daar na de wedstrijd anders over: “Daar denk ik anders over. Ruifbal op dit niveau gaat om details. Die moeten goed zijn. En de details waren goed. Dat het dan in de grote lijnen zo mis gaat, daar doe je niets aan. Je probeert als coach in te grijpen waar het kan, maar ik kan niet zelf de ruif in het slot gaan gooien helaas.”

Gevraagd waarom hij alle passes liet lopen en zijn medespelers daarvan de schuld gaf, antwoordde Peter Vandermeersch. “Hé, kijk! Een broedend zwanenkoppel. Daar, achter je.”

Captain Paul Potappel maakte na het belabberde optreden zijn excuses aan de 18.000 meegereisde ruifbalfans uit Nederland. “We schamen ons diep. Maar dit zal niet meer gebeuren. We hebben de openingswedstrijd gehad. Vanaf nu kunnen we alleen maar in het toernooi groeien. Vlak ons nog niet uit. Geen woorden, maar ruiven!” In het Slættaratindur Stadion zaten 6.040 toeschouwers, waarvan zeker de helft oranjegekleurd was. De rest van de Nederlandse ruifbalfans konden buiten op het plein de wedstrijd volgen via een meegereisde doventolk.

Vannacht om 02:30 (plaatselijke tijd) is de andere wedstrijd in Poule E tussen Molenbeek en Malta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *